Організація роботи медичного закладу із страховими компаніями

Постановою КМУ від 17 вересня 1996 р. № 1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров’я та вищих медичних закладах освіти» затверджено перелік платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони. Пункт 21 цієї постанови надає право закладам охорони здоров’я надавати весь перелік своїх послуг, без обмежень, при роботі по договорам із страховими компаніями і суб’єктами господарювання. Керуючись постановою заклади охорони здоров’я мають право розрахувати вартість своїх послуг, затвердити їх у встановленому порядку, та надавати їх згідно договорів господарювання.

Розглянемо організацію роботи медичного закладу із страховими компаніями на прикладі Центральної поліклініки Шевченківського району м.Києва ( після реорганізації КНП «Консультативно-діагностичний центр» Шевченківського району міста Києва). В 1994 році на її базі була створена модель співпраці медичних закладів із страховими компаніями і налагоджений документообіг.

Для роботи із страховими компаніями наказом головного лікаря була створена кураторська служба. Лікарі-куратори забезпечують та контролюють  дотримання стандарту якості лікування і при необхідності беруть участь у проведені медико-економічної експертизи. Із страховими компаніями заключаються договори на обслуговування. Лікар-куратор призначається наказом головного лікаря за кожним договором із страховою компанією та супроводжує застрахованого при наданні йому медичних послуг, вирішує спірні питання та контролює облік наданих послуг за допомогою розробленого ТОВ «Медицина ВМ» талону (Приклад талону). ТОВ «Медицина ВМ» супроводжує роботу КНП «Консультативно-діагностичний центр» Шевченківського району міста Києва із страховими компаніями (Маршрутна карта співпраці КДЦ Шевченківського р-ну м.Києва).

На основі даних, зібраних куратором по обслугованому застрахованому готуються:

  • Кошторис, який узгоджується із замовником і затверджується керівником медичної установи.
  • На підставі кошторису виставляється рахунок на оплату за надані медичні послуги.
  • Після оплати наданих послуг замовнику надається акт виконаних робіт.
  • По закінченню звітного періоду готуються звітні документи (Приклади звітних документів).
  • По закінченню звітних періодів проводиться аналіз роботи (Приклад аналізу).

Співпраця страхових компаній із перинатальними центрами та пологовими будинками.

Програми страхування, в які включенні відшкодування на пологи існують. Страховий поліс оформлюється на етапі оформлення обмінної карти вагітної і покриває витрати на обслуговування на весь період вагітності і пологи. Головною проблемою є відсутність тарифів на медичні послуги, які надає медичний заклад. Якщо вартість всіх послуг і пологів розрахована і затверджена, правильно організована співпраця із страховими компаніями,  проблем із оформленням таких страхових полісів не має.


Талон на обслуговування пацієнтів
Аналіз економічного ефекту від впровадження платних послуг в медичних закладах
Маршрутна карта співпраці